Savjeti za pripremu stana za prodaju

Odlučili ste se na prodaju nekretnine. Znate da će zainteresirani kupci dolaziti pogledati Vaš dom. Što učiniti da postignete što bolju cijenu, i da prodaja što kraće traje?

Pored izvrsnog marketinga i vrhunske agencije sa sistemom umrežavanja kupaca, najbitnija stvar kod prodaje stana (a koju prodavatelji često zanemare) je pripremiti nekretninu za prezentaciju. Najvažnija napomena je ta da nekretninu koju prodajete više nije Vaš dom, već je predmet prodaje i morate sve tome podrediti!

1. Ulaz

Ulaz je vrlo često ključni element kod stjecanja prvog dojma kupca. Ponekad je prvi dojam presudan! U hodniku, ali i cijelom stanu potrebito je osvježiti boje zidova. Za uloženih par stotina eura može se postići značajno veća cijena. Koristite bijelu boju, krem ili boju breskve nježnijih nijansi. Svijetle boje stan čine vizualno većim. Čim kupac uđe u stan mora osjetiti da je to mogući, budući dom. Kako su ulazi tj. hodnici većinom tamni, budite sigurni da je dobra osvjetljenost prije dolaska kupca. Postavite novi otirač za noge. Ako imate lijep parket ili pločice, sklonite tepih a pod dobro ulaštite. Nepotrebnu obuću sklonite, a ostalu lijepo složite u neki kut koji neće odmah biti u vidokrugu kupca. Ukoliko imate stari ormarić za cipele, sklonite ga. Isto se odnosi na stari garderobni ormarić. Bolje je ne imati ništa, nego nešto što je pohabano i na prvi pogled ružno. Naravno, to se ne odnosi na nekakav raritetni komad namještaja.

 

ulazni-hodnik

 

 

 

fotografiranje3

2. Dnevna soba

Kupce nakon hodnika odvodite u dnevni boravak. Vrlo je bitno da ako kupac dolazi po danu bude dobra prirodna osvjetljenost. Skupite zavjese u stanu, a ako su istrošene sklonite ih. Ako je tepih istrošen sklonite i njega. Ukoliko je stolarija drvena, potrebno je osvježiti. U svakom slučaju prozori moraju biti čisti. Sa zidova sklonite slike djece, vjenčanja i sl. , kao i sa TV stolića, komoda itd. jer kupac ne treba steći dojam da ste emotivno vezani za stan. Sve osobne stvari takvog tipa lijepo spakirajte i uklonite dok traje prodaja stana. Na zidovima ili ostalim komadima namještaja ostavite samo umjetničke slike i uobičajene ukrasne predmete kao što su vaze, zdjele... Budite sigurni da nisu plastične, oštećene, prljave... Sve mora blistati! Nabavite nekakav osvježivač prostora, uvijek je lijepo da prostor fino miriše. Ukoliko Vam je garnitura za sjedenje dosta istrošena, pokušajte to ispraviti sa jastucima. Bitno je da dnevna soba izgleda veliko, sav nepotrebni namještaj sklonite.

3. Kupaonica

Uređivanje kupaonice ovisi o stanju u kojemu se nalazi. Pored osvježavanja boje zidova u kupaonici, može se uraditi još par stvari da Vaša kupaonica zasja za relativno malo uloženog novca. Fuge očistite i od najmanjeg traga nečistoća. Ukoliko treba prebojite ih, postoji boja za bojenje fuga. Ako ima pločica koje nedostaju, pokušajte ih nadomjestiti ili ako ne možete popunite ih masom (gips ili fug masa) i prebojite. Ukoliko Vam je kupaonica bijela, nabavite ručnike u boji npr. žute, i lijepo ih izložite. Nabavite i pletenu korpicu za kupatila u koju stavite sapun, šampon i sl. Ukoliko Vam je daska za wc školjku istrošena, kupite novu. Slavine dobro očistite sredstvom za skidanje kamenca, do sjaja. Pobrinite se da je osvjetljenje dobro, zamjenite žuto osvjetljenje sa neutralnim bijelim. Uništene komade kupaonskog namještaja za sapun, čaše i ručnike skinite. Zamijenite novim, ne koristite plastične! Budite sigurni da ste uklonili prljavo rublje i da kupatilo miriše.

 

prezentativna-kupaonica

 

 

preksrasna-spavaca-soba-ideja-za-spavacu-sobu-prodaja-stanova-zagreb

4. Spavaća soba

Za spavaću sobu treba primijeniti sve što je napisano za dnevni boravak. Kako su u spavaćim sobama uglavnom ormari za odjeću, pobrinite se da se sva vrata mogu dobro zatvoriti. Prebrišite sve glatke površine namještaja sredstvom za namještaj da dobije sjaj. Krevet neka bude zategnut, sa dosta jastuka kod uzglavlja. Igrajte se bojama posteljine, jastuka, zavjesa ili paravana na prozorima. Savjetujemo boju breskve za zidove, bijeli plafon, posteljina smeđih nijansi kao i paravan, a jastuke plavih nijansi. Ako je luster star, uklonite ga. Isto vrijedi i za tepih u spavaćoj sobi. Bilo bi dobro da u spavaćoj sobi imate stolne ili podne svjetiljke, koje daju simetriju sobi, ali i efekt intimnosti.

5. Kuhinja

Neke greške koje imate u kuhinji ne možete ispraviti brzim sređivanjem stana za prodaju. Kuhinja je centralno mjesto stana i vjerovatno najviše oštećena. Prvi korak je da sve očistite do sjaja. Ako imate zavjese, sklonite ih. Venecijanere operite i popravite eventualna oštećenja. Sklonite svo posuđe sa vidljivih mjesta. U kuhinji neka ostane samo staklena zdjela sa voćem, neka biljka i npr. pripremljen servis za čaj. Pločice u kuhinji (ako ih imate) očistite kao i fuge. Sklonite sve stolnjake, neka površine u cijelom stanu budu bez prekrivača, osim ako nešto želite sakriti kao npr. ogrebotine na stolu. Koš za smeće očistite i ako je moguće uklonite sa vidnog mjesta.

 

prekrasna-kuhinja-ideje-za-kuhinju-profesionalno-fotografiranje-nekretnina

Svi ovi radovi u stanu ne bi trebali biti skupi, a 90% možete sami uraditi bez pomoći majstora. Nabavite kvalitetna sredstva za čišćenje, uštedjeti će Vam vrijeme a rezultati će biti vidljivi. Ukoliko želite, možete se obratiti agenciji ALOGO za uslugu posredovanja kako bi se Vaša nekretnina što bolje pripremila za prodaju. Pružiti će Vam sve potrebne savjete i sigurno ostvariti rezultate. Sada kada smo Vam pomogli oko uređivanja stana za prodaju, na Vama ostaje još samo da budete raspoloženi, pristojni i uz dobrog agenta sigurni smo da ćete ubrzo pronaći potencijalnog kupca.

Savjeti za odabir Agenta